DET FØRSTE BESØKET

Mange hundeeiere gruer seg til det første besøket av mange ulike grunner. Noen er flau fordi hundene er veldig tovet, møkket osv. Noen er redd for at hunden skal være umulig når den blir stelt, og noen er redd for at hunden skal lide overlast under besøket.

Nå skal jeg prøve å berolige Kul dere alle.

Til dem som har ustelte, flokete, tovete, møkkete hunder, så er det helt i orden. Dere har jo allerede gjort noe for å bedre tilstanden ved å bestille time hos frisør. Veldig bra! Jeg pleier da alltid og gi en rask innføring i hvordan hunden skal stelles for å unngå dette. Om dere som eier følger opp dette senere er helt opp til dere. MEN, dere kan ikke forvente at jeg kan gjøre en nedtovet hund om til en flott klippet reprensentant for rasen. Man kan riktignok klare å børste ut ett filtteppe til slutt, men når det er en levende hund under, blir det dyreplageri synes jeg. Så i slike tilfeller er ofte nedklipp eneste løsning.

Så til dem som tror hunden deres kommer til å skjemme dem ut med dårlig oppførsel. Hunder er ikke som mennesker, og vi som er hundefrisører forventer oss ikke at de sitter musestille.Vi er vant til alle typer, fra de som faktisk står musestille til de hypre eller sinte. I de fleste tilfellene blir eieren gledelig overrasket over at hunden er bedre enn forventet. Jeg er alltid helt rolig med hundene jeg har på klippebordet og det smitter over på dem. I mange tilfeller er det eieren selv som utløser stress hos hunden hvist eieren er nervøs eller vimser rundt hunden når jeg steller den. Jeg kan bli litt stresset selv av å ha folk hengende over skulderen når jeg jobber og det merker hunden. Setter eieren seg ned eller tar seg en tur, pleier hunden å falle mye mer til ro. Jeg sier heller fra hvist jeg ser hunden trenger nær kontakt med eier under stellet. Er hunden aggresiv takler jeg det, og skulle jeg bli bitt, så tar jeg ansvar for det selv. Men si fra på forhånd om du vet at hunden kan bli aggresiv.

Og til slutt dem som er redd for at hunden skal lide overlast. Noen hunder vil ikke - eller er hysterisk redd for og klippe klør, stelle forbena, halen osv. Første gang kan disse stresse fælt og stritte i mot og for eieren blir det en følesesmessig belastning. Likevel må disse tingene gjøres fordi det i det lange løp gavner hunden best. Går den rundt med alt for lange klør over lang tid, vil den ha ubehag HELE tiden og i værste fall få feilstillte poter som igjen virker inn på hele skjelettet. Er den full av tover kan du som eier få ett lite innblikk i hvordan den har det ved å ta en håndfull hår på deg selv helt inn mot hodebunnen. Stram gradvis til og kjenn hvor ubehageligt det er. Etter en tid vil det i tillegg til den evige strammingen av huden også klø, og det ligger gjerne små sandkorn, barnåler o.l. mellom hud og pels som stikker og stikker. Så om hunden hadde kunne resonere seg frem til dette, tror jeg nok den hadde valgt å få fjernet ubehaget snarest. Det er dessuten ikke vondt hverken å klippe klør eller pels. Vil du hjelpe hunden din, så venn den til å bli stelt både på kropp, hode, ben og klør. Da vil den ikke oppfatte dette som skremmende. Når den blir stellt er det heller ikke lurt og stå å synes synd på den. Da oppfatter hunden det i alle fall som at noe skummelt er på gang, og man forsterker eventuell angst. Det beste man gjør for hunden er og være rolig og trygg. Uansett hvordan hunden oppfører seg er jeg like rolig gjennom hele stellet. Jeg velger å ha full tillitt til hunden, og skulle de komme til og bite meg, så setter jeg heller neste gang på en munnkorg når jeg steller de områdene på kroppen hvor jeg vet at den sannsynligvis biter. Det er sjelden jeg blir bitt ( selv i de tilfellene eieren advarer på forhånd om det ), så det viser vel at dette er en metode som fungerer.

Ellers så er det viktigt at hunder som skal trimmes ikke blir badet med shampo ukene før de kommer hit. Da blir pelsen utrolig vanskelig å trimme, noe som ikke er bra hverken for hund eller frisør. Jo lengre tid siden de er badet, jo bedre.

MEN, dette gjelder bare trimmerasene, det vil si terriere, schnauzere o.l. De andre rasene kan gjerne være nybadet når de kommer. Jeg kan også bade hunden om du vil det.

Hundene bør også være godt luftet før de kommer på klipperommet. Men ikke i hagen vår, bl.a. pga smittepresset og store mengder urin som tar knekken på blomster, busker og plen.

Vil også at hundene blir holdt i bånd i hagen her.